UITSTAP ZAANSE SCHANS 2016

 

Uitstapje Zaanse Schans vertrek

31 Augustus jl. vertrokken we met 96 personen en 2 bussen voor onze jaarlijkse uitstap, dit keer naar de Zaanse Schans.

Na een kopje koffie ging de ene helft van ons gezelschap mee met een gids voor een rondwandeling over het terrein en de andere helft maakte een mooie boottocht over de Zaan. ’s-Middags werden de “rollen” omgedraaid, zodat iedereen een goede indruk kon krijgen hoe men vroeger woonde en werkte.

 

Uitstapje Zaanse Schans 2 Tot het stoomtijdperk stonden er nl. in de Zaanstreek plm. 600 molens die de wind als aandrijving gebruikten. Zo waren er o.m. houtzaagmolens,  meel- cacao- en specerijenmolens en molens om olie te persen en verf te malen. De Zaanstreek was in die jaren een belangrijke streek op economisch gebied. In latere jaren werden veel van deze ambachten overgenomen door elektrisch aangedreven machines. Architect Jaap Schipper heeft zich gelukkig sterk gemaakt om veel van de panden te redden van de sloophamer. Vanaf 1961 werd begonnen met het transporteren van verschillende panden naar de Zaanse Schans; sommige panden werden steen voor steen afgebroken en daarna weer op de nieuwe bestemming opgebouwd. Er zijn panden die worden bewoond, waarvoor overigens grote belangstelling bestaat. Ook is er een pand in bedrijf als B&B. En er is ook een replica van de eerste Albert Heijn-winkel met de originele winkelinventaris van de grootgrutter. Zoals altijd: ‘een dag is tè kort om alles goed te kunnen bekijken’.

Uitstapje Zaanse Schans 3Om 16.00 uur vertrokken we weer met de bus naar Houten om in Restaurant “De Engel” te genieten van een voortreffelijke maaltijd.

Mede door de prachtige zonnige dag werd deze jaarlijkse uitstap weer een succes.

We hopen elkaar weer te ontmoeten op 4 oktober a.s. bij de social mèt maaltijd.

 

Door Marijke-Nieuwenhuyse-Goedvolk