Beste Luchtmachter,

Sinds tijden heeft het in Nederland onlangs weer flink gesneeuwd, met de nodige consequenties. Het KNMI sprak zelfs van ‘maatschappij-ontwrichtend’. Op ons vliegbases werd hard gewerkt om platformen en start- en landingsbanen sneeuw- en ijsvrij te maken. Het witte dek buiten leverde ook prachtige plaatjes op en het gaf de goede omstandigheden (de mooie plaatjes in de sociale media bevestigden dat) om thuis de kerstboom te versieren en samen te zijn met onze geliefden. Want dat past bij de feestdagen. Samenzijn met hen die we liefhebben, terugkijken op het afgelopen jaar en natuurlijk ook vooruit kijken naar wat het nieuwe jaar ons brengt.

Terugkijken
Als ik terugkijk naar het afgelopen jaar van de luchtmacht, zie ik dat er keihard is gewerkt. En dat dat heel concrete en mooie resultaten heeft opgeleverd. Het was druk, ondanks de broodnodige operationele pauze voor een aantal van de wapensystemen. We werden en worden op veel plaatsen in de wereld ingezet. Er is gewoon heel veel vraag naar onze producten. Dit jaar vond inzet vooral plaats in het Midden-Oosten in de strijd tegen IS. Denk aan de mannen, vrouwen en honden van de Force Protection die onze Belgische collega’s met hun F-16 detachement in Jordanië bewaakten. Maar denk ook aan de tonnen vracht die in dat gebied met de C-130 zijn vervoerd en de liters kerosine die de KDC-10 in de lucht heeft afgegeven aan gevechtsvliegtuigen van coalitiepartners.

En zo kan ik doorgaan. Een onverwachte grote noodhulpactie aan Sint-Maarten, onze NAVO-taken ten aanzien van de Baltic Air Policing en de snelle interventiemacht (VJTF), de beveiliging van het luchtruim van België, Nederland en Luxemburg en de inzet van onze helikopters in Mali en aan boord van de marineschepen. Met onze airpower proberen we de wereld elke dag een beetje beter te maken. Al die inzet doen we goed, dat hebben we weer laten zien. Daar mogen we als luchtmachters trots op zijn. Ik ben dat zeker.

Een ander soort ‘missie’ die onlangs succesvol is geweest is de verhuizing van onze luchtverkeersleiders van het Air Operations Control Station. Naast het civiele luchtverkeer, wordt vanaf 7 december ook het militaire luchtverkeer tot flightlevel 245 bij Luchtverkeersleiding Nederland op Schiphol-Oost afgehandeld. Schouder aan schouder, in dezelfde zaal, leveren zij nu luchtverkeersdienstverlening. Een complexe verhuizing met veel ‘moving parts’, maar vooral mensenwerk. Ik heb veel waardering en respect voor de wijze waarop AOCS NM dat samen met de collega’s van LVNL - op tijd, en zoals afgesproken - heeft volbracht.

Naast herstel en missies deden we het afgelopen jaar meer. We hebben de koers uitgezet naar de 5e generatie Luchtmacht. Naar wie en wat we willen zijn in de toekomst. We hebben een visie ontwikkeld en die vertaald naar 13 bouwstenen. Daarbij maken we concrete stappen met bijvoorbeeld de onlangs opgerichte Data Science Cell. Dit is een team van professionele datapioniers van binnen en buiten de luchtmacht dat onderzoekt hoe slim gebruik van big data onze organisatie kan helpen om operationele, materieel-logistieke en personele ontwikkelingen beter te voorspellen. Zij zijn de eerste grondleggers van de luchtmacht van de toekomst.

Vooruit kijken
Stapsgewijs bouwen we zo aan onze toekomst. En daar gaan we in het nieuwe jaar mee door. Dat er nu een arbeidsvoorwaardenakkoord is en Defensie structureel meer geld krijgt, helpen ons hier natuurlijk enorm bij. Het maakt verder herstel mogelijk en biedt kansen voor groei naar de toekomst. Herstel, groei, missies en het bouwen aan de toekomst; we blijven ons bevinden in een balancing act, een evenwichtsoefening. We proberen zo goed en evenwichtig mogelijk om te gaan met deze verschillende elementen die stuk voor stuk essentieel zijn voor de luchtmacht, nu en straks. En met de onverminderd grote vraag naar ons kernproduct airpower weten we dat we in momenten van schaarste ook af en toe ‘nee’ moeten durven zeggen. Laten we daar ook komend jaar met verstand mee omgaan. We hebben daar allemaal een verantwoordelijkheid in, u en ik.

Eén ding is zeker: het zijn de mensen die de organisatie maken. Niet voor niets gaat één van de bouwstenen daarom over personeelszorg, goed werkgeverschap en de juiste vulling van de organisatie. De luchtmachter, u, bent onmisbaar voor een luchtmacht die er echt toe doet. Ik reken daarom ook in 2018 op uw inzet en teamgeest. Net zoals u op mij kunt rekenen.

Beste luchtmachter, ik wens u en uw geliefden sfeervolle feestdagen en een inspirerend nieuw jaar. Samen gaan we ook van 2018 weer wat bijzonders maken. Voor de leden van het F-16 detachement begint het nieuwe jaar meteen met een nieuwe missie in Jordanië. Succes!

Luitenant-generaal Dennis Luyt

Commandant Luchtstrijdkrachten